
5 tips om mee te spelen met een backing-track
De juiste noten spelen is namelijk niet genoeg, muziek vereist ook dat je de juiste sectie op het juiste moment speelt, en fouten daarbij worden stevig afgestraft (we kennen allemaal wel een voorbeeld van hoe een artiest - of wijzelf misschien wel - midden in een song de weg kwijt was, en we voelen weer het zweet in de handen en de rood kleurende wangen, nietwaar?).
Helaas heeft niet iedereen het geluk in een band te kunnen spelen. In dat geval bieden backing-tracks een uitstekende oplossing. Deze geluidsopnamen bevatten alle tracks van een nummer, behalve die van het eigen instrument. Je kunt de standaardsecties spelen of gaan improviseren met op de achtergrond altijd de hele band.
Zoals je al begrepen zult hebben, is dit min of meer "karaoke voor instrumenten"!
Als je een nummer hebt uitgezocht, moet je niet overhaast te werk gaan. We hebben een paar tips voor je om het beste uit je Playback te halen.
Voor alles moet je het juiste volume kiezen voor jePlayback, hard genoeg om het te horen als je speelt, maar niet zo hard dat je fouten onopgemerkt blijven. Wanneer je het geluid van de Playbacks harder zet, kan het wel leuk klinken en krijg je de indruk dat je instrument "opgaat" in de band, maar je zult minder snel leren. Je kunt beter eerst je fouten horen, goed oefenen en dan het volume verhogen als je het nummer in je vingers hebt.
Een van de beste dingen van Playbacks is dat je leert in het juiste ritme te spelen. Beginners kunnen het beste de "klik" inschakelen, of een metronoom gebruiken om het tempo bij te houden (staat voor elk nummer op onze website aangegeven).
Probeer alle secties van de song te leren kennen, het aantal tellen per maat, de beklemtoonde maatdelen, enz. Als je een bepaalde plek goed kent, raak je niet zo snel de weg kwijt!
Ook kan je een voor een naar alle andere instrumenten luisteren. Als je bijvoorbeeld piano, gitaar of drums speelt, richt je je op de bas die vaak helpt om akkoordveranderingen op te pakken bij de eerste tel van iedere maat. Het is ook mogelijk te letten op drum breaks tussen secties. Schenk aandacht aan op welk moment de zanger start, enz. In een band spelen is totaal anders dan alleen spelen met een blad muziek voor je. Muziek maken is een teamsport en om te slagen moet je op je 'partners' kunnen rekenen.
Ga stap voor stap te werk. In plaats van jouw deel gelijk helemaal te spelen (riff, solo of ritme), kun je beter starten met het eerste akkoord of de eerste noot van elke maat. Op die manier zal je minder gefocust zijn op je eigen partij en meer op de structuur van het nummer, het ritme en op de andere instrumenten.
Pas als je dat allemaal goed in je hoofd hebt, speel je de beklemtoonde maatdelen in het juiste tempo en als je al deze stappen hebt gehad, kan je jouw eigen partij in zijn geheel spelen.
Gepubliceerd op: 1 oktober 2014